Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LisztMIX kovász

LisztMIX kovász
A recept elkészítési nehézsége:  nehéz

Gluténmentes/Gluten-free GMO mentes/GMO-free Laktózmentes/Lactose-free Vegán/Vegan
Kovász készítése LisztMIX prémium KENYÉR MIX használatával

Elkészítés: Legjobb kovász készítése házilag LisztMIX KENYÉR MIX lisztkeverék használatával

  • Vegyél elő a kamrádból egy TELJESEN TISZTA befőttes üveget. Én legtöbbször géppel mosogatok, de ettől függetlenül forró csapvíz alatt átmostam az üveget, mielőtt nekiálltam a „hadműveletnek”.

 

  • Az üvegbe mérj ki 80 grammnyi LISZTMIX PRÉMIUM KENYÉR MIX lisztkeveréket, és ehhez adj 80 gramm vizet. Én először babavízzel készítettem a kovászaimat, majd próbálkoztam szódavízzel is, sima vízzel is, az eredmény ugyanaz volt, szóval használhatsz csapvizet, szénsavas vizet vagy szénsavmentes vizet is. Keverd össze alaposan. A kezed is legyen tiszta, legjobb, ha előtte alaposan megmosod forró víz alatt, ugyanis mindennek, ami érintkezik az üveggel, az üveg peremével annak tisztának kell lennie. A kanálnak is értelemszerűen.

 

  • Tedd az üveget közvetlen napfénytől védett, meleg helyre. A tetőt ne csavard rá, csak éppen tedd a tetejére a befőttes üvegnek.

 

  • 24 óra elteltével vegyél ki 80 grammnyi KOVÁSZT az üvegből, majd etesd meg: kanalazz bele 80 gramm LISZTMIX PRÉMIUM KENYÉR MIX lisztkeveréket, és ehhez adj 80 gramm vizet. Alaposan keverd össze.

 

  • Innentől kezdve minden nap, tehát 24 óránként ismételd meg az etetést, amely így néz ki: 80 gramm kovászt kiveszel, és bekanalazol az üvegbe 80 gramm lisztkeveréket, valamint hozzáadsz még 80 gramm vizet, és ezt összekavarod alaposan.

 

  • Nálam a 4. napon kezdett el úgy ténylegesen éledezni/bubisodni, ekkor már igazán izgalmas volt minden egyes etetés, mert minden nap egyre hamarabb látszódott a fejlődése a kovászomnak.

 

  • A 9. napon tettem be a hűtőbe, egyrészt mert már elegendő kovászt „felhalmoztam”, mellyel tudtam, hogy vígan elleszek és süthetek/tesztelhetek NEKTEK sok mindent, másrészt pedig egyre gyorsabban nőtt, és már több nem fért volna az üvegbe!

 

  • És itt jön egy fontos pont! Ha nem vagy az a sütögető, aki legalább heti 3-4-szer süt, akkor ne halmozz fel ennyi kovászt, vagy ha még mindig tartasz attól, hogy ezt az egészet elkezdd (de tényleg nem kell, nagyon fogod élvezni), akkor sem célszerű. TEHÁT, KEZDD A KOVÁSZOLÁST fele ekkora mennyiséggel, értelemszerűen 40 grammokkal számolj!  smiley

 

  • A maradék kovászokat összegyűjtheted egy kisebb tálkában, majd amikor már 4-5 adagnyit felhalmoztál, megetetheted, előtésztának elkészítheted és indulhat a sütögetés abból is.

 

NAGYON JÓ KOVÁSZOLÁST KÍVÁNOK NEKTEK!

Leljétek örömötöket a kísérletezésben, az új dolgok kipróbálásában!

XOXO, Hajni